CURSUSBESCHRIJVINGEN

De cursussen zijn opgebouwd aan de hand van het Europees Referentie Kader voor talen (ERK), wat 6 taalbeheersingsniveaus onderscheidt ( A1,2/ B1,2/C1,2).
Iemand die nog geen kennis heeft van de Spaanse taal start op niveau A1. Voor meer informatie over deze niveaus kun je kijken op de site van het ERK.
Omdat al mijn cursussen op maat worden gemaakt en de inhoud van de lessen afgestemd wordt op de wensen en het tempo van de deelnemers, zal de ene groep misschien meer op grammatica gericht zijn en de andere groep op een bepaald thema of bepaalde vaardigheid. Maar over het algemeen kun je uitgaan van onderstaande cursusdoelen:

 

BEGINNERS 1 (A1)

Beginnerscursus 1 begint echt bij de basis van een taal; het alfabet, de uitspraak, getallen en de opbouw van een simpele woordenschat. We behandelen de tegenwoordige tijd van het werkwoord, de Spaanse lidwoorden en de vorming van zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden. Ook beginnen we al met het voeren van eenvoudige gesprekken in het Spaans. Na afloop van deze cursus kun je jezelf voorstellen, iets vertellen over je werk, hobbies en interesses en je kunt eenvoudige beschrijvingen geven van dingen of personen.

 

BEGINNERS 2 (A1)

Beginnerscursus 2 behandelt de onregelmatigheden in de tegenwoordige tijd en geeft je handvatten om te kunnen praten over je interesses, voorkeuren, favoriete eten en dergelijken. (gebruik van gustar, interesar, encantar e.d.) We gaan vanaf deze cursus meer zelf spreken en ook gaan we wat meer teksten gebruiken, zoals artikelen, recepten en songteksten. Je zult merken dat je al best veel begrijpt! Uiteraard wordt alles wat we bij beginnerscursus 1 hebben geleerd hier weer herhaald en toegepast. 

 

BEGINNERS 3 (A1)

Beginnerscursus 3 gaat door met (onregelmatige) werkwoorden in de tegenwoordige tijd en je leert iets te vertellen over je dagelijkse routine (aan de hand van wederkerende werkwoorden). Ook starten we in deze cursus met de eerste verleden tijd (pretérito perfecto). Op die manier kun je je gespreksvaardigheden uitbreiden en ook iets vertellen in de verleden tijd. Verder blijven we de basisgrammatica en woordenschat uit de eerdere cursussen herhalen en toepassen.

 

CONVERSATIE 1 (A1)

De conversatiecursussen zijn bedoeld om de opgedane kennis van de 3 voorafgaande cursussen meer eigen te maken en hiermee te oefenen. In de conversatiecursussen behandelen we (vrijwel) geen nieuwe grammatica, het is puur oefenen om te zorgen dat de opgedane kennis wordt geactiveerd. Conversatie 1 volgt na afronding van de drie beginnerscursussen, wat betekent dat we spreken in de tegenwoordige tijd en in 1 verleden tijd (pretérito perfecto). De cursus is opgebouwd rondom het thema vakantie en de volgende onderwerpen komen aan bod: het reserveren van een hotelkamer, reizen in het openbaar vervoer, uit eten gaan in een restaurant en een routebeschrijving geven. Cursisten die ergens anders Spaans hebben geleerd zijn ook zeker welkom in de conversatiecursussen.

 

HALFGEVORDERDEN 1 en 2 (A1,A2)

In de eerste 2 cursussen voor Halfgevorderden gaan we verder met een aantal grammaticale constructies, zoals lijdend voorwerp en meewerkend voorwerp, de imperativo afirmativo (gebiedende wijs) en het gebruik van hay,ser en estar.  Verder komen diverse onderwerpen aan bod, zoals voorzetsels, voegwoorden en las comparativos. Uiteraard wordt er ook in deze cursussen al zoveel mogelijk Spaans gesproken.

 

HALFGEVORDERDEN 3 (A2)

Vanaf de cursus Halfgevorderden 3 werk ik niet meer in afgeronde cursusblokken van 10 weken, maar gaan we werken vanuit een boek. Aanvullend op mijn eigen lesmateriaal gebruik ik de leergang 'Caminos 2' waar je zeker 2- 2,5 jaar mee vooruit kunt.

In het eerste deel van de cursus Halfgevorderden 3 starten we met de verschillende verleden tijden die het Spaans kent. We leren de regelmatige en onregelmatige vormen van de 'indefinido' en de 'imperfecto' en er is veel aandacht voor het gebruik van de verschillende tijden in verschillende contexten. Omdat het gebruik van de verleden tijden erg lastig is voor Nederlanders, besteden we hier veel aandacht aan.  De cursus HG3 behandelt de eerste 4 hoofdstukken van Caminos 2. Deze cursus duurt gemiddeld 25 - 30 weken. Het is mogelijk om gedurende deze cursus in te stromen.

 

HALFGEVORDERDEN 4 (A2)

In de cursus Halfgevorderden 4 behandelen we de hoofdstukken 5-8 van Caminos 2. Naast de tegenwoordige en verleden tijd, leer je ook andere vormen van het Spaanse werkwoord; bijvoorbeeld de condicional en 'imperativo negativo'. Naast het werken met het boek, blijft conversatie ook in deze cursus een essentieel onderdeel van het leerproces. De verdeling tussen spreken en conversatie is ongeveer 50/50. Voor deze cursus staan gemiddeld 25 lesweken.

 

HALFGEVORDERDEN 5 (A2)

In de cursus Halfgevorderden 5 behandelen we de laatste hoofdstukken van Caminos 2. In deze cursus maak je kennis met de 'subjuntivo', een belangrijke vorm van het Spaanse werkwoord die voor Nederlands vaak best lastig is. Na afloop van deze cursus kun je je behoorlijk goed verstaanbaar maken in het Spaans en heb je niveau A2 van het Europees Referentiekader bereikt.

 

GEVORDERDEN 1 en 2 (B1)

In de cursussen voor gevorderden gaan we verder met het gebruik van de verleden tijden. Ook is er veel aandacht voor de subjuntivo; een belangrijk deel van de Spaanse grammatica en lastig, omdat wij deze in het Nederlands niet als zodanig kennen. Naast grammatica is er zeker ook veel ruimte voor conversatie aan de hand van artikelen, nieuwsberichten en songteksten. De exacte inhoud van deze cursussen wordt afgestemd op de behoeftes en de interesses van de cursisten. In deze cursus werk ik met boeken gecombineerd met mijn eigen lesmateriaal.

 

VERGEVORDERDEN 1 EN 2 (B1,2 C1,2)

In de cursussen voor vergevorderden behandelen we de meest verfijnde grammaticale constructies, met veel aandacht voor de (verleden tijden van) de subjuntivo en het gebruik van indicativo versus subjuntivo. Na deze cursussen ben je bekend met vrijwel de gehele Spaanse grammatica en kun je je zeer zorgvuldig uitdrukken. Deze cursussen worden op dit moment nog niet aangeboden.