CURSUSBESCHRIJVINGEN

De cursussen zijn opgebouwd aan de hand van het Europees Referentie Kader voor talen (ERK), wat 6 taalbeheersingsniveaus onderscheidt ( A1,2/ B1,2/C1,2).
Iemand die nog geen kennis heeft van de Spaanse taal start op niveau A1. Voor meer informatie over deze niveaus kun je kijken op de site van het ERK.
Omdat al mijn cursussen op maat worden gemaakt en de inhoud van de lessen afgestemd wordt op de wensen en het tempo van de deelnemers, zal de ene groep misschien meer op grammatica gericht zijn en de andere groep op een bepaald thema of bepaalde vaardigheid. Maar over het algemeen kun je uitgaan van onderstaande cursusdoelen:

 

BEGINNERS 1 (A1)

Beginnerscursus 1 begint echt bij de basis van een taal; het alfabet, de uitspraak, getallen en de opbouw van een simpele woordenschat. We behandelen de tegenwoordige tijd van het werkwoord, de Spaanse lidwoorden en de vorming van zelfstandige en bijvoeglijke naamwoorden. Ook beginnen we al met het voeren van eenvoudige gesprekken in het Spaans. Na afloop van deze cursus kun je jezelf voorstellen, iets vertellen over je werk, hobbies en interesses en je kunt eenvoudige beschrijvingen geven van dingen of personen.

 

BEGINNERS 2 (A1)

Beginnerscursus 2 behandelt de onregelmatigheden in de tegenwoordige tijd en geeft je handvatten om te kunnen praten over je interesses, voorkeuren, favoriete eten en dergelijken. (gebruik van gustar, interesar, encantar e.d.) We gaan vanaf deze cursus meer zelf spreken en ook gaan we wat meer teksten gebruiken, zoals artikelen, recepten en songteksten. Je zult merken dat je al best veel begrijpt! Uiteraard wordt alles wat we bij beginnerscursus 1 hebben geleerd hier weer herhaald en toegepast. 

 

BEGINNERS 3 (A1)

Beginnerscursus 3 behandelt grammaticale en verbale constructies waarmee je je nog beter leert uitdrukken in het Spaans. (o.a. wederkerige werkwoorden, ser/hay/tener, bijwoorden) Ook starten we in deze cursus met de eerste verleden tijd (pretérito perfecto). Op die manier kun je je gespreksvaardigheden uitbreiden en ook iets vertellen in de verleden tijd. Verder blijven we de basisgrammatica uit de eerdere cursussen herhalen en toepassen.

 

CONVERSATIE 1 (A1)

De conversatiecursussen zijn bedoeld om de opgedane kennis van de 3 voorafgaande cursussen meer eigen te maken en hiermee te oefenen. In de conversatiecursussen behandelen we (vrijwel) geen nieuwe grammatica, het is puur oefenen om te zorgen dat de opgedane kennis wordt geactiveerd. Conversatie 1 volgt na afronding van de drie beginnerscursussen, wat betekent dat we spreken in de tegenwoordige tijd en in 1 verleden tijd (pretérito perfecto). De cursus is opgebouwd rondom het thema vakantie en de volgende onderwerpen komen aan bod: het reserveren van een hotelkamer, reizen in het openbaar vervoer, uit eten gaan in een restaurant en een routebeschrijving geven. Cursisten die ergens anders Spaans hebben geleerd zijn ook zeker welkom in de conversatiecursussen.

 

HALFGEVORDERDEN 1 en 2 (A1,A2)

In de eerste 2 cursussen voor halfgevorderden gaan we verder met een aantal grammaticale constructies, als lijdend voorwerp en meewerkend voorwerp, de imperativo afirmativo (gebiedende wijs) en de 'gerundio'. Ook behandelen we specifieke aandachtspunten in de Spaanse grammatica, zoals als por/para en ser/estar. Verder komen diverse onderwerpen aan bod, zoals voorzetsels, voegwoorden en een stukje 'Español coloquial'.

 

HALFGEVORDERDEN 3 (A2)

De cursus Halfgevorderden 3 is met name gericht op de verschillende verleden tijden die het Spaans kent. We leren de regelmatige en onregelmatige vormen van de 'indefinido' en de 'imperfecto' en er is veel aandacht voor het gebruik van de verschillende tijden in verschillende contexten. Omdat het gebruik van de verleden tijden erg lastig is voor Nederlanders, besteden we hier veel aandacht aan. Vanaf deze cursus werk ik aanvullend op mijn eigen lesmateriaal ook met de leergang 'Caminos 2'. 

 

CONVERSATIE 2 (A2)

Conversatiecursus 2 volgt op de 3 cursussen voor halfgevorderden, waarbij we met name focussen op conversatie in de (verschillende) verleden tijd(en). Cursisten die ergens anders Spaans hebben geleerd, zijn ook zeker welkom in deze cursus.

 

GEVORDERDEN 1 en 2 (B1)

In de cursussen voor gevorderden gaan we verder met het gebruik van de verleden tijden. Ook is er veel aandacht voor de subjuntivo; een belangrijk deel van de Spaanse grammatica en lastig, omdat wij deze in het Nederlands niet kennen. Naast grammatica is er zeker ook veel ruimte voor conversatie aan de hand van artikelen, nieuwsberichten en songteksten. De exacte inhoud van deze cursussen wordt per keer afgestemd op de voorkennis en behoeften van de cursisten. Deze cursussen worden op dit moment niet aangeboden. Wel is het mogelijk om op dit niveau privés te krijgen. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

 

VERGEVORDERDEN 1 EN 2 (B1,2 C1,2)

In de cursussen voor vergevorderden behandelen we de meest verfijnde grammaticale constructies, met veel aandacht voor de (verleden tijden van) de subjuntivo en het gebruik van indicativo versus subjuntivo. Na deze cursussen ben je bekend met vrijwel de gehele Spaanse grammatica en kun je je zeer zorgvuldig uitdrukken. Deze cursussen worden op dit moment nog niet aangeboden. Wel is het mogelijk om op dit niveau privéles te krijgen. Neem contact met me op voor de mogelijkheden.